Utopenci – Ušatci

2 kg špekáčků špekáčky

16 malých cibulí

4 čerstvé papriky

sterilované feferonky (dle chuti)

plnotučná hořčice

mletý pepř

pálivá paprika

chilli koření

sůl

sterilované okurky

trochu kysaného zelí

Nálev:

0,5 l octa

3 lžičky soli

1 lžička cukru

1 /2 lžičky kuliček pepře

10 kuličky nového koření

3 bobkové listy

nálev z okurek a feferonek – vše doplníme vodou na 2 litry nálevu a necháme přejít varem.

Špekáčky oloupeme a každý uvnitř prořízneme křížem (nedořízneme do krajů). Cibuli a okurky (pokud nejsou řezy) nakrájíme na kolečka. Plnotučnou hořčici promícháme s mletým pepřem, pálivou paprikou, čili kořením a solí. Směsí potíráme uvnitř proříznuté špekáčky (nejlépe špičkou nože). Jedním otvorem vložíme dovnitř kolečko cibule, do dvou otvorů proti sobě vložíme po kolečku okurky. Naplněné špekáčky rovnáme do větší sklenice a prokládáme je kolečky cibule, na proužky nakrájenou čerstvou paprikou, kysaným zelím a feferonkami chuti. Vše zalijeme připraveným nálevem tak, aby nálev přesahoval asi o 1 cm nad špekáčky a zeleninu. Otevřenou sklenici vložíme do vodní lázně a vaříme tak dlouho, až se špekáčky prohřejí. Potom odstavíme a zavíčkujeme nebo zakryjeme celofánem. Ušatce necháme dva až tři týdny uležet v chladnu (pokud to vydržíme) .

Foto: Reaperman

Napsat komentář